Obce v pozici příjemců dotací z grantového programu Rozvoj venkova a krajiny v letech 2009 ? 2012 ? vyhodnocení programu z hlediska vlivu na biodiverzitu - Marková Chocholová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci bylo provedeno vyhodnocení grantového programu ?Rozvoj venkova a krajiny, opatření 1 Tvorba krajiny a podpora biodiverzity?, kdy v rámci tohoto programu byly zrealizované akce, jejichž výsledkem je revitalizace a ochrana biodiverzity. Bylo vybráno a zhodnoceno 20 obcí, které byly z grantového programu podpořené Jihočeským krajem v letech 2009 ? 2012. Hodnocené obce patří do kategorie malých obcí kromě 4, které spadají do kategorie obcí velkých (město Sezimovo Ústí, Blatná, Netolice a Písek). Do hodnocení byl zahrnut intravilán i extravilán obce. Pomocí dotazníkové metody bylo zjištěno, jaké je postavení obcí v grantovém programu, tedy zda by byly obce schopné v rámci svých rozpočtů realizovat akce bez uvedené grantové podpory a zároveň s jakými kroky se obce musí vypořádat, aby byly úspěšnými žadateli. Dále bylo porovnáno a vyhodnoceno zastoupení ekologicky stabilních a ekologicky labilních biotopů ve studovaných obcích a to pomocí snímků. Výsledkem toho bylo zařazení jednotlivých biotopů do kostry ekologické stability. Bylo zjištěno, že ve studovaných obcích je kostra ekologické stability na velmi dobré úrovni, neboť obce spadají převážně do skupiny č. 2 (biotopy se střední stabilitou) a do skupiny č. 3. (biotopy s vysokou stabilitou). V rámci ekologického šetření byly též v obcích terénním průzkumem zmapované invazní druhy. Kolem méně udržovaných toků a v soukromé zahradě byl zaznamenán v 6 obcích pouze nejčastěji se vyskytující invazní druhu v České republice a to bolševník velkolepý, z čehož vyplývá, že do základní péče o krajinotvorné prvky obce zařazují postupy potlačující invazní druhy rostlin.
Municipalities as recepients of subsidies granted by the programme "Development of rural space and landscape" in the period 2009 - 2012 - evaluation of the program in terms of biodiversity
Keywords: Obec; grantový program; finanční situace; biodiverzita; vesnická sídla; ekologická stabilita; revitalizace; invazní druhy.; Development of communities through grant support; evaluation of the success; biodiversity; landscape; ecological stability.