Fish detection with modern sonar systems - Tušer, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato dizertační práce byla zaměřena na vylepšení metodických postupů při detekci ryb moderními sonarovými systémy v jezerech a nádrží. První část práce je zaměřena na vertikální akustický průzkum s hlavním důrazem na akustickou slepou zónu a její praktické řešení. Druhá část se zabývá orientací ryb v volných vodách nádrží a jejími následky pro horizontální akustické průzkumy. Poslední část se věnuje DIDSONu, mnohokuželového sonaru, a jeho spolehlivosti při detekci a odhadu velikosti ryb.
Fish detection with modern sonar systems
Keywords: ryba; hydroakustika; akustická detekce; echolot; sladkovodní ekosystém; jezero; nádrž; volná voda; fish; acoustics; detection; sonar; freshwater ecosystem; lake; reservoir; open water