Komparativní analýza české a italské úpravy manželství a příslušné - Buzková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je analyzovat a porovnat právní úpravu vzniku a zániku manželství v České republice a v Itálii. Práci jsem rozdělila do čtyř velkých kapitol, které jsou následně rozdělené na menší podkapitoly. V první části se zabývám obecnou charakteristikou rodinného práva. Druhá část je věnována vzniku manželství v těchto dvou státech, především se zde zabývám podmínkami uzavření sňatku a jeho formami. V části třetí jsem se poté zaměřila na možnosti zániku manželství nejprve v České republice a následně v Itálii. Na základě zjištěných skutečností provádím ve čtvrté části komparaci s důrazem na jejich odlišnosti, či případně podobnosti. Práci uzavírá resumé v italštině a rozbor příslušné právní terminologie s italsko-českým glosářem.
Comparative analysis of the Czech and Italian legislation of matrimony and of the relevant legal terminology
Keywords: Rodinné právo; manželství; rozvod; občanský sňatek; Family law; mariagge; divorce; civil mariagge