Křížová cesta - soubor reliéfů s doplňky - Vaverková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce zpracovává téma Křížové cesty. Jednotlivá zastavení připomínají poslední chvíle Ježíšova utrpení na zemi. Práce začíná odsouzením Ježíše na smrt a končí jeho uložením do hrobu. Vše je vyhotoveno technikou lehaného skla na sádrové formy. Cyklus obsahuje čtrnáct skleněných reliéfů včetně nápisů a samostatných křížků. Případná instalace spadá do interiéru moderního kostela či větší kaple nebo také do exteriéru v podobě kapliček rozestavěných po tzv. křížovém kopci. Práce je doplněna teoretickou přílohou s popisem tématu, inspiračními zdroji a technologickými postupy.
Calvary
Keywords: křížová cesta; vysoký reliéf; sklo; světlo; biblický námět; modelářská hlína; otisk formy.; Calvary; high relief; glass; light; Bible{\crq}s theme; foundry clay; mold mark.