Nájemné za družstevní byty - Petřík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce vymezuje a rozkrývá strukturu nájemného z družstevních bytů, zjišťuje vývoj podílu jednotlivých složek v nájemném v posledních letech a na základě sledovaného období odhaduje předpokládaný vývoj do budoucna. Práce je rozdělena do dvou částí. První částí je Literární rešerše, která poskytuje potřebné informace pro praktickou část a vysvětluje základní pojmy, jako jsou byt, družstevní byt, nájem bytu, nájemné za byt a další. Aby se případný čtenář mohl dozvědět více, jsou zde uvedeny a vysvětleny zájmová sdružení v oblasti deregulace nájemného, historie a další. Druhou částí je Praktická část. Ta se zabývá právní úpravou nájemného, tj. jednotlivými zákony a vyhláškami, kterými stát reguloval nájemné za družstevní byty pro jednotlivé typy bytových družstev od roku 1989. Těmito družstvy jsou stavební bytová družstva, lidová bytová družstva a privatizovaná bytová družstva. Dále je v praktické části provedena analýza struktury nájemného a vývoje jeho jednotlivých složek v bytě Prachatická 1 v Českých Budějovicích za období od 1. ledna 1995 do 1. ledna 2011. Těmito složkami jsou: Dlouhodobá záloha, splátka investičního úvěru, členský příspěvek SČMBD, příspěvek na správu, pojištění domu a daň z nemovitosti. Na základě předpisů měsíčních úhrad nájemného je vývoj jednotlivých složek zobrazen v grafech. Jednotlivé důvody změn, z jakých příčin se výše cen jednotlivých částí nájemného během sledovaného období měnily ? zvyšovaly či snižovaly, jsou vysvětleny v kapitole 4.2 a následně v kapitole 4.3, kde je na základě sledovaného období proveden odhad vývoj výše uvedených složek do budoucna. Celkové nájemné za byt Prachatická 1 by se podle analýzy a budoucího odhadu nájemného mělo nepatrně do budoucna zvyšovat na základě uvedených skutečností v kapitole 4.3, ale jen do takové míry, aby byl nájemce tohoto bytu nájemné schopen zaplatit.
Hire Costs of the Co-operative Flats
Keywords: družstvo; bytové družstvo; byt; družstevní byt; nájem bytu; nájemné za družstevní byty; flat; co-operative flat; hire; hire cost; co-operative; housing co-operative