Profesionální voják ve volném čase - přání, potřeby, rizika a přínosy v zahraničním nasazení - Forró, Peter (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá organizací a plánováním volného času v armádě České republiky a jejího vlivu na plnění úkolů ve specifické situaci vojenského kontingentu AČR nasazeného v zahraniční operaci. Teoretická část poukazuje na způsob organizace a plánování volného času příslušníků armády České republiky v podmínkách míru na pracovišti. Dále popisuje odlišnosti v podmínkách, v plánování a organizaci volnočasových aktivit mezi mírovým stavem a zahraničním nasazením. V teoretické části je také poukázáno na rozdíly v přístupu k volnému času v armádě České republiky a zahraničních armádách. Obsahem praktické části práce je vyhodnocení dotazníkového šetření, které bylo koncipované tak, aby odráželo hodnocení trávení volného času příslušníků AČR působících v zahraniční misi. Problematika volného času je zde řešena komplexně, prozkoumávány byly otázky dostatku času materiálního zabezpečení, preferovaných činností, organizace a plánování či srovnání přístupu AČR k zabezpečení volnočasových aktivit v porovnání se zahraničními armádami.
Proffesional Soldier in his Free Time - Preferences, Needs, Risks and Advantages of Being Deployed to a Foreign Mission
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; zahraniční operace; armáda České republiky; Free Time; Free Time Activities; Foreign Mission; Armed Forces of the Czech republic