Obsah biologicky aktivních látek v pěstovaných druzích rodu brusnice (Vaccinium) - Cardová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce zahrnuje poznatky o obsahu biologických látek u nejčastějších druhů rodu brusnice (Vaccinium) pěstovaných na území České republiky. Aktivní látky byly analyzované v druhu brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea v odrůdách Koralle, Runo bielawskie, Sanna, Sussi, Linnea a Ida. Polyfenoly jsou biomolekuly nacházející se v produktech rostlin a byly u nich prokázány antioxidační a protizánětlivé účinky in vivo i in vitro (Chiva-Blanch, 2017). V průběhu evoluce se u rostlin vyvinuly schopnosti ke tvorbě sekundárních fenolických metabolitů, které nijak nezasahovaly do jejich růstu a vývoje, ale byly životně důležité pro interakci s okolním prostředím, pro reprodukční strategii a ochranné mechanismy (Cheynier, 2013). Mezi polyfenoly patří například flavonoidy, např. kvercetin, a anthokyany, které jsou svým charakterem spíše ko-pigmenty. Další analyzovanou sloučeninou je vitamín C neboli tzv. askorbová kyselina. Tato sloučenina je jednoduchým nízkomolekulárním karbohydrátem. Jeho syntéza probíhá, jak u rostlin, tak u většiny živočichů (Lykkesfeldt, 2014). Vitamín C je skvělým antioxidantem, který chrání organismus před reaktivními formami kyslíku a stimuluje imunitní systém. Cílem tohoto výzkumu bylo zjistit množství kvercetinu, celkových anthokyanů a askorbové kyseliny v šesti vybraných odrůdách brusnice (viz výše). Samotné stanovení proběhlo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) a stanovení celkových anthokyanů bylo provedeno na spektrofotometru pro určení jejich koncentrace, vypočítané pomocí naměřené absorbance ve vzorku. Podařilo se stanovit všechny tři zmíněné skupiny látky. Nejvyšších hodnot u celkových anthokyanů bylo analyzováno u druhu Sussi a to 617, ? 8,7 mg/kg. U druhu Sanna askorbová kyselina dosahovala hodnot 110, ? 1,4 mg/kg a byl zde také naměřen obsah kvercetinu v hodnotě 1019 ? 36 mg/kg v sušině.
Content of biologically active phenolic compounds in cultived species of Vaccinium genus
Keywords: polyfenoly; askorbová kyselina; Vaccinium; HPLC; spektrofotometrie; polyphenols; ascorbic acid; Vaccinium; HPLC; spectrophotometry