Prevence dopravních nehod v provozu na pozemních komunikacích z hlediska dopravně inženýrského. - Ondruška, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Účastníkem silničního provozu se v současné době stává každý z nás, a to téměř po celou dobu svého života. Snahou všech zainteresovaných organizací v bezpečnosti silničního provozu je zejména snížit počet dopravních nehod a jejich následků. Současným trendem společnosti je víc se zaměřit na preventivní opatření k předcházení vzniku dopravních nehod než jen na represivní postih těch účastníků, kteří pravidla porušují. Preventivní opatření se na jednu stranu skládá z různých besed, přednášek a školení od malých účastníků silničního provozu až po tzv. řidiče profesionály. Na druhou stranu začíná mít velký význam soubor různých opatření přímo na pozemních komunikacích, kdy je záměrem, aby navrhovanými stavebními úpravami nebo změnou osazení dopravního značení respektive dopravního zařízení došlo ke skutečnému poklesu následků při dopravních nehodách a větší ochraně jednotlivých účastníků silničního provozu. Cílem práce je zjistit skutečný stav v bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a následcích dopravních nehod s ohledem na fakta z minulých let, najít nedostatečně chráněná místa a navrhnout optimální způsob úpravy.
The Prevention of Road Traffic Accidents in Terms of Transport Engineering.
Keywords: Prevence; Dopravní nehoda; Dopravní inženýr; Pozemní komunikace; Dopravní značení; Přechod pro chodce; Okružní křižovatka; Prevention; Traffic accident; Traffic engineer; Communication over land; Road signs; Crosswalk; Traffic circle