Frazeologie v nonsensových pohádkách (vybraní autoři) - Novotná, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
V mé bakalářské práci se zabýváme použitím frazeologismů v nonsensových pohádkách vybraných autorů. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části se nejprve věnujeme stručné definici lidové a nonsensové pohádky, a to z toho důvodu, aby byly patrné rozdíly mezi těmito typy pohádek. Na závěr se zabýváme pojetím české frazeologie a idiomatiky podle odborných publikací. V praktické části se věnujeme samotnému výzkumu, ke kterému jsme dospěli sběrem frazeologického materiálu ve vybraných dílech. Pro výzkum byla využita díla Ludvíka Aškenazyho, Jiřího Trnky a Josefa Hanzlíka. Sesbíraný materiál je posléze rozdělen dle sémantické funkce do určitých skupin. Cílem práce je zjistit bohatost frazeologických obratů v nonsensových pohádkách a podat jejich vysvětlení právě zařazením do příslušných skupin. Nasbíraný materiál bude uveden ze všech tří knih dohromady, tak jak byly frazeologismy nacházeny.
Phraseology in non-sense fairytales (chosen authors)
Keywords: Frazeologie; nonsens; pohádka; Aškenazy; Trnka; Hanzlík; Phraseology; non.sense; fairytale; Aškenazy; Trnka; Hanzlík