Mobbing na pracovišti - Šimonová, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá mobbingem na pracovišti, což je dlouhodobý psychický teror mezi zaměstnanci. Jedná se o skryté, dlouhodobé a zákeřné útoky, které oběť vypudí z pracoviště. Mobber provádí své útoky pravidelně, opakovaně a po dlouhou dobu, nejméně jednou týdně po dobu nejméně půl roku. Cílem této bakalářské práce je popsat problematiku mobbingu a na základě informací získaných z teoretické a praktické části navrhnout vhodná doporučení, která povedou k prevenci mobbingu ve vybrané společnosti. Teoretická část obsahuje základní pojmy, historii mobbingu a původ tohoto slova, druhy, příčiny, fáze, výskyt, účastníky, důsledky a prevenci mobbingu. Praktická část obsahuje základní informace o vybrané společnosti a výsledky z dotazníkového šetření. Následuje vyhodnocení výsledků výzkumu a hypotéz a navržení vlastních doporučení pro podnik, která podniku pomohou předcházet mobbingu.
Mobbing in the Workplace
Keywords: Agresor; šikana; mezilidské vztahy; zaměstnanci; oběť; násilí na pracovišti; Aggressor; bullying; interpersonal relationships; employees; victim; workplace violence