Pracovní motivace sester - Floriánová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Současný stav: Slovo motivace znamená pohybovat se, hýbat se. Motiv je faktor, který nás nutí pohybovat se směrem kupředu a splňovat si své cíle. Motivací se zabýval americký profesor Frederick Herzberg a sestavil motivačně-hygienickou teorii motivace. V této teorii se soustředil na spokojenost i nespokojenost respondentů s prací a okolnostmi, které k těmto pocitům vedly (2, 3). Předmět: Cílem výzkumného šetření bylo zmapovat, do jaké míry hygienické (udržovací, vnější) a motivační (vnitřní) faktory ovlivňují pracovní spokojenost sester. Metodika: Pro získání potřebných dat ke zpracování bakalářské práce byl použit kvantitativní výzkum, který byl prováděn pomocí nestandardizovaného dotazníku. Zapojeny byly směnné sestry a staniční sestry z lůžkových oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Téma dotazníku se týkalo motivačních a hygienických faktorů dle Herzberga. Dotazníky byly zpracovány programem SPSS, testem neparametrické korelace a pro vyhodnocení četnosti odpovědí byla použita deskriptivní statistická funkce. Pro statistické potvrzení hypotéz byla zvolena 5% hladina významnosti. Výzkumný soubor: Do výzkumného souboru byly zařazeny směnné sestry i staniční sestry z lůžkových oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Celkem bylo rozdáno 250 dotazníků (100 %) a vráceno bylo 143 dotazníků (57,2 %). Osloveny byly sestry na oddělení kožním, ORL, očním, interním, chirurgickém, rehabilitačním, následné péče, ARO, dětském a urologickém. Výsledky: V rámci vyhodnocení hygienických faktorů pracovní motivace byly sledovány tyto oblasti: podniková politika a správa, vztahy s nadřízenými, vztahy s pracovníky stejné úrovně, plat, jistota práce, osobní život, pracovní podmínky a postavení. Z výsledků vyplývá, že sestry nejsou spokojeny s výší mzdy (74,2 %) a dle jejich názoru mzda neodpovídá odvedené práci (78,4 %). Respondentky poukazovaly na časté konflikty v týmu (52,5 %) a nedostatečné zapojení do rozhodování (57,4 %). Naopak většina sester (92,3 %) se cítí mezi kolegy dobře a atmosféru na pracovišti hodnotí kladně (89,5 %). Mezilidské vztahy na pracovišti hodnotí také kladně (88,8 %) a většina sester (93 %) s kolegy vychází dobře. V rámci vyhodnocení motivačních faktorů byly sledovány tyto oblasti: uznání, povýšení, práce sama, možnost osobního růstu a odpovědnost. Vyhodnocení motivačních faktorů odhalilo pět negativních oblastí. Jednou z nich je poskytování výhod zaměstnavatelem za práci odvedenou nad danou normu, sestry odpověděly, že těchto výhod se jim nedostává (83,9 %). Dle názoru respondentek sestry nemají možnost profesního růstu (51,1 %) a povýšení (74,2 %). Zároveň dle jejich mínění povolání sestry není bráno společností jako prestižní (76,3 %). Za úspěchy a kvalitně odvedenou práci se jim nedostává od nadřízených uznání (56,7 %). Naopak pozitivním zjištěním je, že sestry mají možnost dalšího vzdělávání (88,1 %) a nachází ve své práci seberealizaci (76,9 %). Sestrám se dostává uznání od pacientů (62,2 %). Závěry a doporučení pro praxi: Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že většina sester překvapivě odpovídala jak na motivační, tak na hygienické faktory kladně. S vyšší přítomností hygienických a motivačních faktorů rostla spokojenost sester s prací. Jako největší problém byla posuzována výše mzdy, která podle názoru sester neodpovídá odvedené práci. Z motivačních faktorů dopadly nejlépe možnosti dalšího vzdělávání, dobré přijetí do týmu a to, že vykonávaná práce sestry baví a vyhovuje jim.
Working Motivation of Nurses
Keywords: motivace; sestra; Frederick Herzberg; teorie motivace; hygienické faktory; motivační faktory; motivation; nurse; Frederick Herzberg; theory of motivation; external factors; motivational factors