RELIGIÓZNÍ STRUKTURA OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY - Mahr, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá religiózní strukturou obyvatelstva České republiky. Cílem práce je charakterizovat a analyzovat náboženské vyznání obyvatelstva České republiky, tj. vyjádření příslušnosti k církvím a náboženským společnostem na úrovni celého státu i na nižších regionálních úrovních ? v krajích, okresech a ORP, na základě Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Pozornost je též zaměřena na vývoj a proměny v náboženském chování obyvatel České republiky oproti předchozím SLDB 2001 a 1991. Na základě získaných informací z literatury a statistických pramenů se dále snaží nastínit základní pojmy týkající se geografie religií a religiozity obecně, stručně popsat vývoj a specifika jednotlivých náboženství a také církví a náboženských společností registrovaných v České republice. V neposlední řadě přináší přehled a částečně hodnotí dostupnou literaturu a odborné články věnované tématu. Výsledky zkoumání a jejich interpretace jsou doplněny grafickými přílohami v podobě tabulek, grafů a map.
Religious structure of the population of the Czech Republic
Keywords: religiózní struktura obyvatel; prostorová diferenciace religiozity; náboženská víra; náboženské vyznání; SLDB 2011; geografie obyvatelstva; geografie religií; religious structure of the population; religion; faith; Census 2011; population geography; geography of religion