Diverzita kryptosporidií volně žijících psovitých a medvědovitých šelem - Kellnerová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce je zaměřena na výskyt a prevalenci kryptosporidií u volně žijících psovitých a medvědovitých šelem na území České republiky, Slovenské republiky, Polska a Rumunska. Celkem bylo shromážděno 359 vzorků trusu od 179 lišek obecných (Vulpes vulpes), 83 vlků obecných (Canis lupus), 63 medvědů hnědých (Ursus arctos) a 34 šakalů obecných (Canis aureus). Vzorky byly mikroskopicky vyšetřeny na přítomnost oocyst kryptosporidií pomocí specifického barvení anilincarbol- methyl violetí a pomocí molekulárních metod amplifikujících malou ribozomální podjednotku rRNA, aktin a 60kDa glykoprotein. Molekulárními metodami byla prokázána přítomnost specifické DNA C. tyzzeri, C. andersoni u lišek obecných, C. canis a C. ubiquitum u vlků obecných a C. galli u medvěda hnědého a lišky obecné. Subtypizace izolátů C. tyzzeri a C. ubiquitum na gp60 genu prokázala, že izolát C. tyzzeri patří do subtypu IXaA8 a izolát C. ubiquitum do XIId. Detekce kryptosporidií hostitelsky nespecifických pro psovité a medvědovité šelmy, vyjma C. canis a C. ubiquitum, ukazuje spíše na potravní preference vyšetřovaných zvířat než na aktivní probíhající infekci.
Diversity of Cryptosporidium in wild canines and bears
-
Keywords: Cryptosporidium; liška; vlci; medvědi; šakali; masožravci; PCR; Cryptosporidium; foxes; wolves; bears; jackals; carnivores; PCR