Kinetika a teplotní závislost enzymů rozkládajících celulózu v arktických půdách - Vazač, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Byla zkoumána kinetika a teplotní závislost ?-glucozidázy a celobiozidázy v arktických půdách. Tyty enzymy hrají zásadní roli v procesu degradace celulózy. Finálním produktem při degradace celulózy ?-glucozidázou, je glukóza, která je inhed dostupná půdním mikrobům a může tak ovlivňovat produkci CO2. Aktivita enzymů byla měřena za použití fluorogenních substrátů.
Kinetics and temperature dependance of cellulose degrading enzymes in the Arctic soils
Keywords: enzym; ?-glucozidáza; celobiozidáza; kinetika; teplotní závislost; arktické půdy; degradace; celulóza; uhlík; enzyme; ?-glucosidase; cellobiosidase; kinetics; temperature dependance; Arctic soil; degradation; cellulose; carbon