ZHODNOCENÍ PRŮBĚHU NÁRODNÍHO OZDRAVOVACÍHO PROGRAMU OD IBR VE VYBRANÝCH CHOVECH DVOU OKRESŮ - Borovková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Infekční bovinní rinotracheitida (IBR) je vysoce nakažlivé respirační onemocnění způsobené bovinním herpesvirem typu 1 (BHV-1). Toto onemocnění způsobuje velké ekonomické škody v chovech skotu, zejména dojených plemen skotu a v konečném důsledku škody v mlékárenském průmyslu. Cílem práce bylo zhodnocení průběhu Národního ozdravovacího programu (NOP) od jeho zahájení až do současnosti. Shromáždila jsem data mapující průběh pěti let trvání NOP IBR. V druhé části jsem zpracovala šest chovů v okrese Český Krumlov a šest v okrese Tábor, následně oba okresy porovnala a vyhodnotila.
EVALUATION OF THE NATIONAL IBR ERADICATION PROGRAM IN THE SELECTED FARMS IN TWO REGIONS
Keywords: Infekční bovinní rinotracheitida; IBR; Národní ozdravovací program; Infectious bovine rhinotracheitis; IBR; National IBR eradication program