Uplatnění produkce akvakultury v ČR - Příborský, Josef (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce vyhodnocuje dynamiku produkce tržních ryb v ČR v posledním desetiletí dvacátého století a počátku jednadvacátého století celkem. Dále podle jednotlivých druhů ryb, podle způsobu jejich využití (domácí trh a export, prodej v živém a zpracovaném stavu) a vyhodnotit příčiny těchto změn. Využívá zdroje především z Rybářského sdružení ČR v Českých Budějovicích, celních statistik a MZe ČR. Kapr je v rybnících hlavní chovanou rybou, v prodeji dominuje živá ryba. Po kaprovi je z hlediska spotřeby druhou nejvýznamnější rybou pstruh. Mimo kapra je do rybníků nasazováno menší množství doplňkových ryb. Sladkovodní ryba si dle zjištěných výsledků na českém trhu udržuje své postavení. Významný je i export do ostatních evropských zemí, kde úspěšně konkuruje především kvalitou kapřího masa.
Exercise aquaculture production in the Czech Republic
Keywords: produkce; uplatnění; tržní; ryba; production; exercise; market; fish