Analýza chovu ovcí na ekologické farmě - Svobodová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomová práce na téma analýza chovu ovcí na ekologické farmě, bylo vyhodnotit úroveň užitkových vlastností ovcí na ekologické farmě Slunečná, která se nachází v podhorské části Šumavy. Po studiu odborné literatury zaměřené na téma ekologického zemědělství byly získány podrobné informace k zanalyzování celkové problematiky chovu ovcí na ekofarmě Slunečná. Byla hodnocena mléčná užitkovost z hlediska množství nadojeného mléka a dále byl hodnocen průběh laktační křivky. Hodnocení reprodukce bylo na základě čtyř základních reprodukčních ukazatelů. Hmotnost jehňat ve 100 dnech věku a produkce vlny byla zjištěna vážením. Zjištěné hodnoty byly ve většině ukazatelů nižší, než publikují autoři. Tento fakt souvisí se zjištěnými nedostatky spojené s ustájením, výživou a organizací chovu. V závěru byla navržena opatření, která by vedla k eliminaci těchto nedostatků a zároveň celkově ke zlepšení úrovně chovu.
Sheep breending at the ecological farm
Keywords: ekologické zemědělství; chov ovcí; laktační křivka; reprodukční ukazatele; hmotnost jehňat ve 100 dnech věku; ecological agriculture; sheep breending; lactational curve; reproductive indexes; the weight of 100 days old sheep