Jak učitelé ZŠ Grünwaldova a trenéři HC MOTOR České Budějovice popisují vztah mezi sportovní kariérou a vzděláváním žáků? - Krcho, Josef (Jihočeská univerzita, 2023)
Skloubit hokejovou kariéru a vzdělání je velmi náročné. V návaznosti na tento fakt se autor snaží pomocí zakotvené teorie popsat jev, kterým je vztah mezi sportovní kariérou a vzděláváním žáků, jak z pohledu učitelů, tak z pohledu trenérů. Výsledky první části vypovídají, že rodiče, autority a jimi nastavená pravidla, osobnost jedince, aktuální věková kategorie, individuální pohovory v rámci klubu a prostředí jsou významné faktory, které ve vzájemné interakci tento vztah ovlivňují. Ve druhé části výzkumného šetření se autor zaměřil na komunikaci mezi školou a klubem, a jak tato komunikace ovlivňuje nastavování pravidel. Výsledky odkazují na prostředníka klubu, na užší kontakt mezi trenérem a třídním učitelem, na upravený školní rozvrh a nedodržování pravidel. Jak žák vnímá vztah mezi vzděláváním a hokejovou kariérou je podmíněno především prostředím, ve kterém se vztah utváří. V tomto prostředí vztah nejvíce ovlivňují rodiče, učitelé a trenéři. Na vzdělávání a hokejovou kariéru žáků/ hokejistů má značný vliv komunikace mezi školou a klubem a dodržování jimi nastavených pravidel.
How do the teachers of the ZŠ Grünwaldova and the coaches of HC MOTOR České Budějovice describe the relationship between a sports career and the education of pupils?
Keywords: lední hokej; hokejový klub; HC Motor České Budějovice; ZŠ Grünwaldova; výchova; vzdělávání; sportovní kariéra; ice hockey; hockey club; HC Motor České Budějovice; ZŠ Grünwaldova; education; sport career