Sledování změn půdní organické hmoty ve vztahu k erozně náchylným plochám - Hosnedl, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Obsah půdního organického materiálu (SOM ? Soil Organic Matter) je velmi často užíván jako ukazatel kvality půdy. Tato práce je zaměřena na sledování změn SOM ve vztahu k erozně náchylným plochám, kterými v tomto případě rozumíme zejména zemědělsky využívanou půdu. Ve své práci porovnávám obsah SOM na orné půdě a trvalých travních porostech (TTP) v závislosti na sklonitosti a změny obsahu SOM v čase. Podařilo se prokázat závislost obsahu SOM na managementu, vliv sklonitosti svahu vyšel neprůkazný. Obsah SOM v čase klesá, nejvíce na TTP.
the monitoring of soil organic matter content in relation to the areas endangered by erosion