Diagnostika vybraných prekonceptů k technickému a přírodovědnému vzdělávání žáků 4. třídy ZŠ - Mlýnková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou vybraných prekonceptů z technické výchovy a přírodovědného vzdělávání. V teoretické části byla přiblížena témata související s problematikou vzdělávání, konstruktivismem, prekonceptů, technickou výchovou a přírodovědným vzděláváním na základní škole. V praktické části byla zjišťována míra zastrukturování prekonceptů pomocí dotazníků, jejichž obsahem jsou nedokončené věty a posuzovací škály a kognitivní mapy. Výzkumným vzorkem byli žáci čtvrtých tříd ze základních škol v Libáni a v Jičíně. Zmíněnými metodami, dotazníkovou metodou a kognitivními mapami, byly pro kvantitativní a kvalitativní oblast z technické výchovy a přírodovědného vzdělávání zjištěny, vyhodnoceny a zpracovány údaje o prekonceptech a jejich zastrukturování.
Diagnosis of Selected pre-Concepts Towards Technical and Scientifical Education of 4th Grade Pupils
Keywords: Žákovo pojetí učiva; Konstruktivismus; Diagnostika prekonceptů; Technické a přírodovědné vzdělávání; Primární škola; Pedagogický výzkum; Scholar approach of education; Construction; Diagnostic of preconceptions; Technical and scientific education; Primary school; Pedagogic research