Mimoprodukční využití usedlosti Kvítkův Dvůr v Českém Krumlově - Čermák, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá mimoprodukčním využitím usedlosti Kvítkův Dvůr v Českém Krumlově. Areál hospodářského dvora Kvítkův Dvůr byl v minulosti součástí zámku Český Krumlov a zásoboval zemědělskými produkty zámek i okolí. Vždy byl významným krajinným prvkem okolí Českého Krumlova. V současné době je v zanedbaném stavu a je zde do budoucna vize obnovy hospodářského dvora s vlastní specifickou produkcí. Cílem této práce je vyhodnotit potenciál areálu historického panského statku Kvítkův Dvůr v Českém Krumlově z hlediska základních dimenzí principu udržitelnosti. K vyhodnocení potenciálu byl proveden rozsáhlý sběr dat, na jehož základě byla provedena studie příležitostí za pomocí nástrojů SWOT a SMART analýz. Z výsledků vyplývají konkrétní možnosti mimoprodukčního využití, o kterých je v práci z pozice autora vedena diskuze. Z výsledků dále vyplývá, že v projektu je několik zásadních problémů, které nebude tak jednoduché vyřešit. Jedná se především o změnu a stabilizaci majetkových poměrů v rámci areálu a jeho okolí, dále pak o velkou finanční náročnost a správnou volbu profinancování. Vzhledem k uvedeným výsledkům se jeví varianta odkupu památky a financování její rekonstrukce a dalšího rozvoje státem za přispění dotačních a nadačních forem financování jako jedno z dobrých řešení.
Non-agricultural production of the homestead Kvítkův Dvůr in Český Krumlov
Keywords: mimoprodukční využití; ekologie; udržitelný rozvoj; příležitosti; krajinný ráz; farma; historie; tradice; non-agricultural; production; ecology; sustainable development; opportunities; landscape; farm; history; tradition