Hodnocení kvality života u seniorů žijících v domovech pro seniory. - Dvořáčková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2012)
Disertační práce je zaměřena na kvalitu života seniorů v domovech pro seniory. Vzhledem k multidimenzionálnímu a objektivnímu charakteru této problematiky je obtížné vytvořit obecně platnou definice kvality života. Avšak je možné se zaměřit na hledání faktorů, které kvalitu života ovlivňují a na porozumění potřebám, které se subjektivním vnímáním kvality života seniorů úzce souvisejí. Vymezení teoretických souvislostí v první části práce je zaměřeno na problematiku stárnutí a stáří v souvislosti se zjišťováním kvality života seniorů. Zvláštní pozornost je věnována problematice kvality života obecně, se zřetelem na kvalitu života seniorů. Ve výzkumné části jsou předloženy výsledky a jejich uplatnění v praxi. K dosažení výzkumného záměru byla využita kvantitativní výzkumná strategie, metoda dotazování. Autorka disertační práce použila kombinaci třech dotazníků, vyvinutých Světovou zdravotnickou organizací, zaměřených na výzkum kvality života seniorů. Jednalo se o standardizované dotazníky Světové zdravotnické organizace v české verzi: WHOQOL-OLD, WHOQOL-BREF a dotazník postojů ke stáří a stárnutí - AAQ. Hlavním cílem disertační práce bylo zjistit úroveň kvality života seniorů žijících v domovech pro seniory, posoudit kvalitu života v různých životních doménách z hlediska jejich významu pro celkovou spokojenost s kvalitou života. Autorka zkoumala vliv sociodemografických ukazatelů na subjektivní vnímání kvality života seniorů v domovech pro seniory. V poslední části disertační práce jsou uvedeny konkrétní oblasti, které kvalitu života seniorů v domovech pro seniory ovlivňují a identifikovány faktory, které se na jejich kvalitě života významně podílejí. Praktický přínos disertační práce vidí autorka v tom, že se jí podařilo upoutat pozornost na vnímání kvality života seniorů v domovech pro seniory nejen u samotných seniorů, ale i vedoucích pracovníků těchto organizací. V několika domovech pro seniory projevili zájem o spolupráci při tvorbě příruček pro klíčové pracovníky. Tyto příručky budou sloužit jako metodický materiál pro tvorbu individuálních plánů pro seniory v domovech pro seniory. Znalost, uvědomění si a práce s faktory, které ovlivňují kvalitu života seniorů, mohou pomoci jasněji vymezit potřeby seniorů v domovech pro seniory a tím i usnadnit plánování cílů poskytovaných služeb. Další praktický přínos této disertační práce spočívá ve vydání odborné vědecké publikace s názvem ,,Kvalita života seniorů v domovech pro seniory?, která vyjde v nakladatelství Grada Publishing v srpnu 2012. V publikaci jsou použita teoretická východiska i výsledky výzkumu z této disertační práce. Důvodem volby tématu ,,Kvalita života seniorů v domovech pro seniory" bylo poukázat na důležitost vnímání člověka na bio-psycho-sociální a spirituální úrovni a současně brát na zřetel jeho subjektivní pohled na uspokojování jeho osobních potřeb. Tato filosofie úzce souvisí s kvalitou poskytovaných služeb v pobytových zařízeních. Kvalitu poskytovaných služeb je možné posuzovat objektivními ukazateli a subjektivní vnímání samotné kvality života jednotlivých uživatelů by mezi těmito ukazateli nemělo chybět.
Evaluation of the Quality of Seniors´ Life in Homes for Seniors.
Keywords: Domov pro seniory; kvalita života; potřeby; senior; stáří; zdraví.; Home for Seniors; Quality of Life; Needs; Senior; Age; Health.