Hudební pedagog Pavel Jurkovič a jeho postupy při rozvíjení hudebnosti u dětí - Krejčí, Radka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá osobností Pavla Jurkoviče, hudebního pedagoga, zpěváka, instrumentalisty, autora písní a instrumentálních skladeb pro děti a mládež a publicisty. Zaměřuje se na jeho pedagogickou činnost vycházející z principů Schulwerku Carla Orffa, který je založený na přirozeném spojení hudby, jazyka a pohybu. Soustředila jsem se na životní cestu Pavla Jurkoviče a jeho názory a postoje týkající se pedagogické praxe. Podle názoru Pavla Jurkoviče hudební vzdělávání představuje nejen získávání hudebních dovedností a znalostí, ale hudba i pozitivně ovlivňuje osobnost člověka. Ve své práci jsem se zabývala kapitolami, které se týkaly hlasové výchovy, lidové písně, vokální tvorby pro děti, rytmických říkadel a her spojených s hudbou a pohybem, hry na tělo, instrumentálního souboru a poslechu. Připojila jsem rady a doporučení Pavla Jurkoviče, jak postupovat při hudebních aktivitách a jak pracovat s jeho notovým materiálem a metodickými příručkami.
Music Educationalist Pavel Jurkovič and His Methods of Children´s Musicality Development
Keywords: Schulwerk Carla Orffa; hlasová výchova; lidová píseň; vokální tvorba pro děti; hra na tělo; říkadla; pohybový doprovod; instrumentální soubor; poslech; Schulwerk of Carl Orff; voice training; folk song; vocal production for children; body percussion; rhymes; movement accompaniement; instrumental ensemble; listening to music