Motivace pracovníků ve vybraném podniku - Soukupová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na motivační a stimulační systém. Pro toto hodnocení jsem zvolila společnost AISIN EUROPE MANUFACTURING CZECH s.r.o., která má v současné době 270 zaměstnanců a jejíž motivační a stimulační systém má výborně propracovanou strukturu pro motivování a stimulování svých zaměstnanců. V první části jsou uvedeny teoretické znalosti z oblasti motivace a stimulace v závislosti na odměňování pracovníků, dále je charakterizován podnik a jeho historie. Použitou metodikou je dotazníkové šetření, rozhovor a pozorování. Na základě těchto poznatků a vyčlenění důležitých bodů pro hodnocení, byl sestaven dotazník, který vytvořil základ pro vlastní výzkum. Úkolem šetření bylo analyzovat postoje zaměstnanců k jednotlivým motivům a stimulům a zároveň získat jejich pohled na plnění těchto faktorů společností. Každá otázka je zpracována do grafu a tabulky, ke kterým jsou uvedeny výsledky a diskuse. Výzkumu se zúčastnili zaměstnanci ze všech oddělení společnosti. Při poznávání různých oblastí motivačních a stimulačních prostředků v podniku jsem zjistila, že společnost AISIN EUROPE MANUFACTURING CZECH s.r.o. klade důraz na hmotné odměny a poskytování zaměstnaneckých benefitů.V oblasti odměňování bych navrhla pohyblivou složku mzdy, která by sloužila manažerovi k možnosti častějšího ohodnocení svého podřízeného a to v časovém horizontu měsíčním. V oblasti komunikace a informovanosti bych doporučila zavést digitální formu předávání aktuálních informací a vhodné umístění tak, aby zaměstnance při příchodu do práce na tyto změny upozornili - vstupní hala. Dalším krokem pro zlepšení je návrh na rozšíření vlastní autobusové dopravy pro zaměstnance.
Employees motivation in selected company
Keywords: motiv; motivace; stimul; stimulace; motivační program; zaměstnanci; dotazníkové šetření; motive; motivation; stimulus; motivator; stimulation; incentive programm; employees; investigation by questionnaire