Trestná činnost související s užíváním nelegálních drog - Novák, Martin (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá tématem, trestná činnost související s užíváním nelegálních drog. Motivem pro volbu tohoto tématu bylo to, že drogy jsou součástí naší společnosti. Užívání drog a s tím spojená kriminalita je celospolečenským problémem. Díky geografickému uspořádání naší republiky v Evropě a po pádu železné opony po roce 1989 se naše republika za relativně krátkou dobu stala plně hodnotnou tranzitní zemí pro všechny druhy drog, ale bohužel i zemí cílovou. Došlo k prudkému nárůstu v užívání drog a trestné činnosti Cílem práce je zjistit, popsat a zhodnotit celkovou kriminalitu na území hl. m. Prahy za období let 2005 - 2007. Dále zjistit jaký podíl mají na této kriminalitě osoby s drogovou závislostí. Byly stanoveny hypotézy : H 1. Trestná činnost osob s drogovou závislostí je převážně majetkového charakteru. H 2. Většina pachatelů trestné činnosti s drogovou závislostí je mužského pohlaví. H 3. Pachatelé s drogovou závislostí užívají nejvíce drogu pervitin. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část je věnována vývoji drogové scény v ČR, trestné činnosti spojené s užíváním drog, odhalování, vyšetřování a trestně právním postihům trestné činnosti na úseku drog. V této části bylo čerpáno z odborné literatury. V empirické části je využita technika sekundární analýzy statistických údajů Policejního prezidia České republiky za roky 2005 - 2007 a byl proveden kvantitativní výzkum, metoda dotazování, sběr dat technikou dotazníku. Výzkum obsahuje tabulky a grafy, ve kterých jsou vyhodnoceny získané výsledky. Vyhodnocením výsledků se potvrdily všechny stanovené hypotézy. Cíl této práce byl splněn.
Criminal activity releated to the use of illegal drugs
Keywords: droga; kriminalita; pachatel; služba kriminální policie a vyšetřování; toxikoman; trestný čin; drug; criminality; offender; office of criminal policy and investigation; addict criminal act