Využití přípravku Amalgerol na hluboké podestýlce u ovcí - Novotná, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Využití biotechnologických přípravků v zemědělství je jednou z cest, jak omezit emise amoniaku a skleníkových plynů do atmosféry a zároveň zlepšit životní prostor ustájených zvířat. Pokus prokázal kladné působení postřiku na snížení emisí amoniaku ve stáji. V období prvních tří aplikací došlo k výraznému poklesu, v průměru o 45 %, oproti hodnotám předchozího týdne. Druhý týden aplikace byl pokles také výrazný a to o 23 %, třetí týden byl rozdíl menší, pravděpodobně v důsledku rozvinutého mikrobiálního života podporovaného pravidelným postřikem. Tyto snížené hodnoty jen s malými výkyvy v řádu 10% se udržely i v následujících týdnech.. Průměrné snížení emisí amoniaku za sledované roky činilo 50,89% na hluboké podestýlce u ovcí. U koní bylo snížení první den aplikace o 41,84 % a druhý den o 28, 74 % . Podestýlka u ovcí podléhala ve sledovaném období dlouhodobějšímu rozkladu, zatímco podestýlka u koní byla vždy vyměněna v celém objemu nejdéle za 5 dní. Podestýlka po použití přípravku měla výrazně lepší konzistenci, byla rovnoměrně a lépe rozložena. Při odklízení podestýlky bylo zaznamenáno nižší uvolňování zápašných látek. Také byl potvrzen vliv na zlepšení zdravotního stavu paznehtů ovcí a jeho dezodorační účinky. Během aplikace přípravku bylo eradikováno onemocnění paznehtů v chovu na úroveň 77,5 %. Díky snížení četnosti onemocnění paznehtů byly sníženy náklady na medikaci o 46%. Vhledem k těmto výsledkům, lze prohlásit, že při použití přípravku Amalgerol, se zlepšilo životní prostředí zvířat a to mělo kladný vliv na ekonomiku chovu.
The utilization of the Amalgerol product on the sheep thick bedding
Keywords: BAT; amoniak; hospodářská zvířata; emise; Amalgerol; BAT; ammonium; farm animals; emission; Amalgerol