Problematika bolesti u chronicky dialyzovaných pacientů - Drábková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT Ošetřovatelství od svého vzniku spojuje humanizační požadavky a profesionalitu. Profese sestry jako ošetřovatelky je také spojena s morálními nároky. Při zajištění kvalitní ošetřovatelské péče nejde jen o odborné znalosti, dovednosti, zručnosti, ale je nutné mít též schopnost jednat s lidmi, umět spolupracovat, učit se, učit a řídit své spolupracovníky, jednat a uvažovat eticky. Cílem práce bylo zjistit informovanost sester o problematice bolesti u dialýzovaných pacientů při jejich základním onemocnění, tj.chronické selhání ledvin, a také zda sestry sledují bolest pacientů. Zároveň také zjistit, zda sestry zaznamenávají bolest chronicky dialýzovaných pacientů do ošetřovatelské dokumentace a jakým způsobem je v ošetřovatelské dokumentaci tato bolest zaznamenávána. Zaměřili jsme se také na to, jaká je spokojenost pacientů s přístupem sestry k problematice jejich bolesti a jaká mají očekávání od sester v rámci řešení problematiky jejich bolesti. V rámci kvantitativní části výzkumu byly stanoveny čtyři hypotézy. V první hypotéze jsme předpokládali, že sestry mají znalosti o možném výskytu bolesti u chronicky dialýzovaných pacientů. První hypotéza byla potvrzena. Ve druhé hypotéze jsme předpokládali, že sestry nemají znalosti o možnosti léčby u těchto pacientů. Tato hypotéza byla vyvrácena. Ve třetí hypotéze jsme předpokládali, že sestry sledují bolest u chronicky dialýzovaných pacientů. Tato hypotéza byla potvrzena. Ve čtvrté hypotéze jsme předpokládali, že sestry zaznamenávají bolest do ošetřovatelské dokumentace. Tato hypotéza byla vyvrácena. V kvalitativní části výzkumu jsme se zaměřili na to, zda je v ošetřovatelské dokumentaci věnována pozornost specifické bolesti chronicky dialýzovaných pacientů. Z výzkumného šetření vyplynula hypotéza: V ošetřovatelské dokumentaci není věnována pozornost specifické bolesti chronicky dialýzovaných pacientů. Dále jsme se snažili zjistit, zda jsou pacienti spokojeni s přístupem sester. Z odpovědí dotazovaných pacientů vyplynulo, že naprostá většina z nich je s přístupem sester spokojena. Byla stanovena hypotéza: Pacienti jsou spokojeni s přístupem sester k problematice jejich bolesti. Poslední hypotéza kvalitativní části výzkumného šetření byla stanovena z odpovědí pacientů; a to na otázku jaká jsou jejich očekávání od sester v rámci řešení problematiky jejich bolesti. Na základě výsledků odpovědí byla stanovena hypotéza: Pacienti očekávají od sester při řešení jejich problémů citlivý a vstřícný přístup.
Pain problem in end-stage renal disease patients on chronic dialysis
Keywords: - bolest - hemodialýza - ošetřovatelská péče - ošetřovatelská dokumentace; Keywords: - pain - hemodialysis - nursing care - medical records (nursing documentation)