VLIV PRACOVNÍ ZÁTĚŽE NA PSYCHICKÝ STAV POLICISTŮ U SPECIÁLNÍCH SLOŽEK - Hošková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá vlivem zátěže na psychický stav policistů a to u policistů elitních útvarů. Zaměřila jsem se konkrétně na Útvar rychlého nasazení a Útvar pro ochranu ústavních činitelů. Jejich profese je z pohledu laika možná podobná, ve skutečnosti je však odlišnější, než se zdá. Zajímala mě proto nejen pracovní zátěž a její vliv na psychiku, ale také rozdíly mezi těmito útvary. Cílem mého výzkumného šetření je orientačně zmapovat vliv pracovní zátěže a porovnat míru zátěže psychické u těchto dvou speciálních složek. Dalším cílem je zjistit rozsah, v jakém je ze strany policistů prováděna prevence stresu a kompenzace pracovní zátěže z hlediska komplexní podpory zdraví. Práce je rozdělena na dvě části. Její teoretická část seznamuje s organizací a činností útvarů. Dále se zabývá vymezením pojmů stres, coping a následky stresu, jako jsou syndrom vyhoření nebo posttraumatický syndrom. Taktéž jsem zmínila, v jaké míře je policistům poskytovaná psychologická péče. Empirická část představuje metodiku a organizaci výzkumného šetření, které jsem prováděla kvantitativní metodou formou dotazníku. Nabízí vyhodnocení dat a předpokladů vyplývajících ze stanovených cílů spolu s doporučením pro praxi.
IMPACT OF WORKLOAD ON THE MENTAL STATE OF THE POLICEMEN IN SPECIAL FORCES
Keywords: stres; syndrom vyhoření; posttraumatický syndrom; zvládání stresu; Útvar rychlého nasazení; Útvar pro ochranu ústavních činitelů; psychologická péče; prevence; stress; burn-out syndrom; post traumatic syndrom; coping; police; psychological care; intervention team; prevention