Kontrastivní analýza české a španělské právní terminologie z oblasti rodinného práva - Říhová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je vyexcerpovat ze španělského Občanského zákoníku terminologii typickou pro rodinné právo a následně porovnat, do jaké míry je ekvivalentní s českou terminologií ze stejné právní oblasti. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V první kapitole teoretické části je charakterizován právní jazyk se zaměřením na porovnání právní španělštiny a češtiny, druhá kapitola se věnuje právním překladům a jejich metodám a poslední kapitola teoretické části stručně představuje rodinné právo a předmět jeho studia. Praktická část pak obsahuje analýzy vybraných slovních spojení a termínů, které jsou rozděleny podle sémantických polí a je zakončena komentovaným glosářem. Práce je v závěru shrnuta ve španělském résumé.
Contrastive analysis of the Czech asn Spanish legal terminology in Family Law
Keywords: Rodinné právo; právní jazyk; terminologická analýza; Španělsko; Family law; legal language; therminological analysis; Spain