Ošetřovatelská péče o pacienty se sicca syndromem - Stržínková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na ošetřovatelskou péči o pacienta se sicca syndromem. Sicca syndrom je onemocnění, které se dělí na primární a sekundární syndrom. Primární syndrom je samostatné onemocnění a může se také nazývat "sicca syndrom". Sekundární syndrom je obvykle spojen s jinou poruchou. Syndrom postihuje častěji ženy, než muže a to většinou ve věku mezi 40. -56. rokem života. Příčina vzniku onemocnění není známá, ale může souviset s věkem, hormony, léky, nebo s různými onemocněními očí. Pacienti, kteří mají sicca syndrom se s ním často potýkají celý život. Hlavní terapií u sicca syndrom jsou "umělé slzy". Kapky, které si pacienti kapou podle své potřeby. Ošetřovatelská péče je zaměřena především na domácí péči, proto je důležité, aby byl pacient dostatečně edukován o režimových opatřeních. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Výzkumnou část jsme směřovaly do oblasti specifik ošetřovatelské péče. Pro naše výzkumné šetření byly na základě vybraného tématu stanoveny dva cíle. Cílem bakalářské práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů se sicca syndromem. Na základě cíle jsme vytvořily tři výzkumné otázky: Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u pacientů se sicca syndromem? Jaké informace mají pacienti se sicca syndromem? Jakým způsobem dodržují pacienti režimová opatření v domácím prostředí? Ke zpracování bakalářské práce bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Ke sběru dat jsme využily metody polostrukturovaného rozhovoru a výzkumné šetření bylo prováděno celkem u 8 respondentů, kteří mají diagnostikovaný sicca syndrom. Šetření probíhalo v březnu a dubnu 2015. Respondentům bylo položeno celkem 15 otázek, které byly doplňovány o další podotázky v průběhu rozhovoru. Rozhovor byl zaznamenán písemnou formou a poté přepsán. Kvalitativní data byla analyzována a významově uspořádána do kategorizačních skupin a následně vyhodnocena. Na základě výsledků výzkumného šetření byl vypracován informační materiál, který seznamuje sestry se základními informacemi o této nemoci. Materiál by měl být zveřejněn v očních a revmatologických ordinacích, nebo na očním oddělení. Měl by sloužit pro sestry, aby v případě hospitalizace pacienta se sicca syndromem věděly, jak se o něj starat.
Nursing care of patients with sicca syndrome
Keywords: Informovanost; ošetřovatelská péče; pacient; sicca syndrom; specifika ošetřovatelské péče; Know-how; nursing care; patient; sicca syndrome; differences of nursing care