Vyhledávací (orientační) metody zjišťování alkoholu v lidském organismu - Kostková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem diplomové práce jsou Vyhledávací (orientační) metody zjišťování alkoholu v lidském organismu. Cílem práce bylo zhodnotit a porovnat metody a technické prostředky, které se používají ke zjišťování alkoholu v lidském organismu pro forenzní účely, samokontrolu, podnikovou kontrolu a jiné účely. Teoretická část je zaměřená na popis chemických vlastností alkoholu, jeho fyziologického účinku, metabolismu a výskytu v dechu. Teoretická část obsahuje také přehled metod, které se používají ke zjišťování alkoholu v lidském organismu. Praktická část diplomové práce se zabývá dostupností detekčních pomůcek a jejich základním rozdělení. Na základě použité metodiky, která zahrnovala průzkum domácích i zahraničních pramenů a cíleně zaměřený rozhovor, byly všechny získané poznatky důkladně vyhodnoceny a systematicky popsány. Diplomová práce je strukturována tak, aby ji bylo možné využít jako přehled o problematice pro širokou veřejnost, státní instituce, firmy i pro ostatní organizace, které se snaží o prevenci alkoholové závislosti a zneužívání alkoholu mladistvých. Práce by také mohla být přínosem pro výuku jako studijní materiál.
Search (approximate) methods for detecting human body alcohol
Diplomová práce
Keywords: alkohol; alkohol tester; detekční trubička; orientační metody; senzory; alcohol; alcohol tester; Detection tube; approximate methods; sensors