Objem, směry a trendy mezinárodního obchodu u šípových žab (Dendrobatidae) - Nováková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Čeleď Dendrobatidae patří mezi tři nejvíce obchodovatelné čeledi obojživelníků v mezinárodním obchodě. To je jeden z důvodů snižování stavů této čeledi. Z tohoto, a i dalších důvodů, jsou některé druhy zařazeny do úmluvy CITES Přílohy II. Tato práce se zaměřuje na obchod čeledi Dendrobatidae mezi Českou republikou a ostatními státy v letech 1978-2015. Hlavní zdroj byla data CITES Trade database. Práce se zabývá časovým vývojem obchodu, jednotlivými obchodovatelnými druhy, státy obchodujícími s Českou republikou, účely obchodu a zdroji původu. Nejvíce dováženými druhy byly Ameerega picta, Dendrobates auratus a Ameerega trivittata. Větší zastoupení měly vyvážející druhy, nejčastěji se jednalo o Dendrobates auratus, Phyllobates vittatus, Epipedobates boulengeri. S druhy čeledi Dendrobatidae se obchodovalo, až na dva záznamy, pouze s živými jedinci. Do České republiky převažuje dovoz jedinců z volné přírody než jedinců chovaných v zajetí. U exportu je tomu naopak. Časový trend je celkově klesající v České republice.
Volume, directions and trends of international trade in poison arrow frogs (Dendrobatidae)
Keywords: Dendrobatidae; Česká republika; import; export; účel obchodu; zdroj obchodu; vývoj obchodu; obchodní databáze CITES; Dendrobatidae; the Czech Republic; import; export; purpose of trade; source of trade; trade development; CITES Trade Database