The Conception of Time in Virginia Woolf´s Works - Geyerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá pojetím času v dílech Virginie Woolfové. Toto téma je popsáno a rozebráno převážně v románech Paní Dallowayová a K majáku, avšak část práce je věnována také povídce Skvrna na zdi a eseji Pan Bennett a paní Brownová. Cílem práce je popsat, jak Virginie Woolfová pracuje s časem, poukázat na to, že své pojetí času uplatňuje ve většině svých děl a že je značně ovlivněno vědeckým, uměleckým a filosofickým kontextem přelomu 19. a 20. století.
The Conception of Time in Virginia Woolf´s Works
Pojetí času v dílech Virginie Woolfové
Keywords: Virginia Woolfová; čas; subjektivita; relativita; modernismus; objektivní realita; chronologický čas; monumentální čas; vědomí; vnímání; moment bytí; Paul Ricoeur; Henri Bergson; William James; Virginia Woolf; time; subjectivity; relativity; modernism; objective reality; chronological time; monumental time; consciousnes; perception; moment of being; Paul Ricoeur; Henri Bergson; William James