Sexualita žen v klimakteriu - Průšová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je Sexualita žen v klimakteriu. Práce je tvořena částí teoretickou a částí výzkumnou. V úvodu teoretické části jsou čtenáři seznámeni s fyziologickými obdobími ženy, s terminologií vztahující se ke klimakterickému období a následně je stručně popsána endokrinologie klimakteria. Neodmyslitelnou součástí teoretické části jsou i klinické příznaky klimakteria. Zde jsou shrnuty příznaky vegetativního syndromu, organického syndromu a metabolického syndromu. Podstatnou roli hrají i diagnostické metody, kterými se teoretická část také zabývá. Zvláštní pozornost je věnována léčbě klimakteria. Ta zahrnuje možnost hormonální substituční terapie a alternativní způsob terapie. Dále se teoretická část zabývá problematikou sexuality žen v období klimakteria. Opět jsou nejprve definovány pojmy týkající se sexuality. Následuje kapitola Sex a sexualita u žen v klimakteriu, v jejíž podkapitole jsou vysvětleny konkrétní sexuální dysfunkce, které u ženy mohou v tomto období nastat. I zde má své nezastupitelné místo diagnostika sexuálních potíží a léčba sexuálních dysfunkcí. V neposlední řadě je v teoretické části zdůrazněna důležitost edukace žen porodní asistentkou a úplný závěr se zabývá komunikací, na kterou by porodní asistentky neměly zapomínat a měly by ji zdárně ovládat. Pro výzkumnou část byly stanoveny tři hlavní cíle. Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda změny u žen v klimakteriu ovlivnily jejich sexualitu. Druhý cíl se zaměřuje na znalosti žen o změnách v klimakteriu. Posledním cílem bylo vyzkoumat, zda porodní asistentky informují ženy o změnách sexuality v období klimakteria. K výzkumné části bylo zvoleno kvalitativní šetření, kdy sběr dat byl proveden pomocí hloubkových individuálních polostrukturovaných rozhovorů. Vybraným ženám byl nejprve dán k vyplnění Kuppermanův index pro zjištění, zda mají ženy nějaké potíže, a tudíž jestli se ženy již nacházejí v klimakteriu. Podklad pro rozhovory tvořilo 22 předem připravených otázek. Výzkumný soubor tvořilo dvanáct respondentek v rozmezí věku od 45 do 65 let prožívajících období klimakteria. Rozhovory se ženami probíhaly v měsících únor a březen roku 2018 na předem určených klidných místech s ohledem na soukromí respondentek. Analýza dat probíhala metodou barvení textu. Z kódování a třídění získaných odpovědí byly vytvořeny tři hlavní kategorie a jejich podkategorie, které shrnují shody v názorech a osobních zkušenostech všech respondentek. Z výzkumného šetření bylo zřejmé, že nejčastěji si ženy pod pojmem klimakterium vybaví návaly horka spojené s pocením. V kontextu s klimakteriem si spojily dále ženy především tělesné změny, změny nálad, hormonální změny, konec menstruace a sexuální potíže. Jako konkrétní subjektivní změny ženy uváděly problémy s menstruací, úplné ukončení menstruace, pocení a jako nejmarkantnější symptom z rozhovorů jasně vyplynuly návaly. Z oblasti změn v sexualitě respondentky zdůraznily snížené libido, které se také ukázalo jako nejčastější změna u dotázaných žen. Výzkumná část poukázala na to, že porodní asistentky v ambulancích obvodních gynekologů needukují ženy o změnách sexuality v období klimakteria ani o klimakteriu takovém, ačkoliv by respondentky takovou formu edukace uvítaly.
Sexual life of women in menopause
Keywords: Edukace; klimakterium; porodní asistentka; sexualita; žena; Education; menopause; midwife; sexuality; woman