Činnost orgánu ochrany veřejného zdraví v souvislosti s případy otrav metylalkoholem ve Zlínském kraji v roce 2012 - Pánková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Během metanolové kauzy se v médiích objevila zpráva, že příčinou probíhající krize otrav metylalkoholem může být i nedostatečná kontrolní činnost orgánů ochrany veřejného zdraví. Cílem mé bakalářské práce bylo posoudit, zda jsou orgány ochrany veřejného zdraví (dále jen "OOVZ") schopny provádět dostatečná opatření v případech ohrožení či poškození zdraví konzumací metylalkoholu. Hlavní pozornost byla věnována činnosti Krajské hygienické stanici Zlínského kraje (dále jen " KHS ZK") se sídlem ve Zlíně při řešení metanolové kauzy ve zlínském regionu. V teoretické části byly uvedeny obecné i odborné poznatky o metanolu, základní informace o typech destilátů a hodnocení jejich nebezpečnosti. Byly popsány formy intoxikací a možnosti léčby. Pozornost byla věnována také výskytu otrav metanolem ve světě v uplynulých letech a současné situaci prvních případů intoxikovaných ve Zlínském kraji. V praktické části byly chronologicky seřazeny a charakterizovány jednotlivá mimořádná opatření vyhlášená ministrem zdravotnictví v průběhu řešení metanolové kauzy. Popsány výsledky první a druhé etapy kontrolní AKCE 735 uskutečněné pod vedením Celní správy ČR a zaměřené na kontroly lihovin, tuzemáku a konzumního lihu. Dále byl uveden způsob zabezpečení šetření podnětů občanů. Probíhal v období od 5.- 28. 12. 2012, kdy bylo jednotlivým osobám umožněno dodání vzorku alkoholu nejasného původu na KHS ZK k bezplatnému testování. Následovalo zpracování vývoje intoxikací v průběhu mimořádné události na území zlínského regionu. Metodou hodnocení výzkumné otázky byla deskriptivní analýza případů otrav metylalkoholem, počtu provedených kontrol KHS ZK a ostatních dozorových složek, popis zjištěných závad a stanovených sankcí. Pro názorné zpracování byly použity tabulky, sloupcové, výsečové a pavučinový graf. Z výsledků vyplynulo, že v průběhu mimořádné události bylo ve ZK intoxikováno metylalkoholem 21 osob, přičemž 17 pacientů bylo hospitalizováno v nemocničních zařízeních a 4 osoby byly nalezeny mrtvé v místě svého bydliště. U jednoho pacienta po propuštění z nemocničního zařízení byly prokázány těžké trvalé následky. Mezi otrávenými dominovala věková skupina 60 - 69 let. KHS ZK provedla v období od 11. 9. 2012 do 24. 1. 2013 celkem 1156 kontrol zaměřených na dodržování vyhlášených mimořádných opatření. V rámci součinnosti s ostatními dozorovými orgány bylo uskutečněno 19 společných kontrol. Závady byly zjištěny ve 27 provozovnách - 13× bylo porušeno dodržování mimořádných opatření, 3× nedoloženy nabývací doklady, 5× zjištěny nevyhovující výsledky laboratorního vyšetření, 6× nedodržení sledovatelnosti původu alkoholu a klamání spotřebitele. Celkem bylo uloženo 34 pokut v celkové výši 386.000,00 Kč. V závěru práce byla shrnuta fakta metanolové kauzy a předpokládaný rozsah možných obětí. Byla zhodnocena činnost KHS, Meziresortní pracovní skupiny i ostatních zúčastněných složek. Na základě mimořádné události byly nově přijaty zákon č. 309/2013 Sb., o živnostenském podnikání a zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, kterými by se do budoucna mohlo předejít vzniku události podobného charakteru. Byl také stanoven pravidelný průběh kontrol zaměřených na pančovaný alkohol. V souvislosti s postupem hlášení počtu intoxikovaných v průběhu mimořádné události bylo v závěru bakalářské práce navrhnuto opatření, které by v budoucnu mohlo přispět ke zlepšení činnosti OOVZ v obdobných případech.
Activity of the institute of public health protection in connection with the cases of poisoning with methyl alcohol in Zlin region in 2012
Keywords: metanol; etanol; intoxikace; mimořádné opatření; KHS; methanol; ethanol; intoxication; emergency measure; SRH