Dálniční poplatky v ČR - Panská, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na dálniční poplatky v České republice. První část práce definuje pojmy jako silniční daň, historie a vývoj daní a poplatků souvisejících s provozem motorových vozidel. Je zde popsána dopravní infrastruktura, doprava a současné trendy v dopravě. Zabývá se také rozvojem silniční dopravy a zpoplatněním. Druhá část práce porovnává zavedené modely ve vybraných zemích Evropské unie - Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko. Následuje analýza příjmů a výdajů na známky v České republice. Závěrem jsou zpracovány dopady zavedení elektronických poplatků pro motorová vozidla do 3,5 tuny v České republice a jsou zpracovány grafy odhadovaných počátečních výdajů a odhadované návratnosti investic.
Highway fees in the Czech Republic
Keywords: historie daní; silniční daň; dopravní infrastruktura; Česká republika; motorová vozidla; elektronické poplatky a dopady; history of taxes; road tax; transport infrastructure; Czech Republic; motor vehicles; electronic fees and impacts