CHOVATELSKÝ PŘÍNOS PREFEROVANÝCH HŘEBCŮ ČESKÉHO TEPLOKREVNÍKA - Smolíková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou jednoho z nejvýznamnějších šlechtitelských opatření v chovu českého teplokrevníka Akceleračním programem. Účelem tohoto opatření je zvýšení kvality sportovní výkonnosti plemene, díky které bude zajištěna moţnost lepšího uplatnění v konkurenci koní z chovatelsky vyspělých zemí. Ze shromáţděných podkladů byl zpracován podrobný přehled o hřebcích, kteří v programu působili v období 2005 ? 2012 a bylo posouzeno jejich uplatnění v plemenitbě. Chovatelský přínos těchto preferovaných plemeníků byl vyhodnocen na základě výsledků zkoušek výkonnosti jejich dcer a synů a z výsledků následné sportovní testace jejich potomstva. Na závěr jsou všechny výše uvedené skutečnosti zhodnoceny a diskutovány.
BREEDING CONTRIBUTION OF CZECH WARMBLOOD PREFERD STALIONS
Keywords: Akcelerační program; výkonnost; hřebec; Acceleration program; performance; stallion