Dodržování pracovněprávních předpisů ze strany zaměstnavatele a případný vliv na nezaměstnanost - Fedorová, Milada (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá dodržováním pracovněprávních předpisů, které jsou ukotveny především v zákoně č. 262/2006 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů. Teoretická část se specializuje na vybraná práva zaměstnanců a povinnosti zaměstnavatelů. Nejprve je zaměřena na definování základních pojmů pracovního práva a nezaměstnanosti. Další kapitoly se zabývají zejména pracovní dobou, dobou odpočinku, prací přesčas, noční prací a pracovními cestami. Zároveň bakalářská práce informuje o institucích napomáhajících při porušování zákoníku práce. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření. Důležitým tématem této práce je také vliv porušování pracovněprávních předpisů na nezaměstnanost, kterým se zabývá část dotazníkového šetření. Výsledky dotazníkového šetření jsou prezentovány pomocí tabulek a grafů.
Compliance with Labor Law by the Employer and the Possible Impact on Unemployment
Keywords: porušování zákoníku práce; nezaměstnanost; pracovní právo; violation of the Labor Code; labor law; unemployment