Vyhodnocení roční měrné produkce skleníkových a zátěžových plynů z vybraného chovu prasat - Kabuďa, David (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou stájového klima, množství emisí zátěžových plynů v chovu prasat. Vyhodnocuje použité technologie ve vybraném chovu a navrhuje jejich zlepšení. Součástí práce je literární rešerše problematiky chovu z fyzikálního i legislativního hlediska. Měření proběhlo s využitím přístrojů Commeter D4141, Testo 435 a INNOVA 1412. Naměřené hodnoty jsou porovnány s direktivou EU. Měřením bylo zjištěno, že i přes použité technologie došlo k překročení platných limitů v chovu, a to až o 47 %. V práci jsou navrhnuty možnosti, jak tuto situaci změnit.
Evaluation of annual production of greenhouse gases and stress gases from selected pig breeding
Keywords: amoniak; chov prasat; zátěžové plyny; ammonia; pig breeding; stressful gases