Populačně genetická struktura sysla obecného v České republice - Říčanová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2012)
Sysel obecný je považován za ohrožený druh s klesající tendencí v celé Evropě. Analyzovali jsme sysli z šesti českých a jedné slovenské lokality pomocí pěti mikrosatelitních lokusů. Výsledky ukazují silnou genetickou diferenciaci mezi zkoumanými populacemi (průměrná hodnota FST = 0,16) a vysoký stupeň příbuzenského křížení(FIS v rozmezí hodnot 0,34 až 0,90). Jeden z nejdůležitějších faktorů je nedostatečná migrace vzhledem k velké vzdálenosti mezi populacemi a přítomnost migračních bariér. Na základě získaných výsledků doporučujeme několik opatření k ochraně druhu.
Population genetic structure of the European ground squirrel in the Czech Republic