Kriminalita mladistvých jako závažný sociální problém. - Rosendorfová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná bakalářská práce s názvem Kriminalita mladistvých jako závažný sociální problém má za cíl zmapovat kriminální chování mladistvých žijící na Táborsku v závislosti na jejich sociální prostředí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce se vymezují pojmy související s názvem bakalářské práce. Část praktická je zaměřena na výzkum. Pomocí kvalitativního výzkumu byla použita technika sběru dat analýza dokumentů a hloubkové individuální rozhovory s příslušnými pracovníky, kteří se kriminálními mladistvými zabývají. Zkoumaný vzorek představují mladiství (15-18 let), kteří byli vedeni v evidenci kurátorů pro děti a mládeže v okrese Tábor a tři kurátorky pro děti a mládež pracující v městském úřadě Tábor a následně se strážníkem Městské policie Tábor. Tato bakalářská práce by měla přinést pro praxi informace ohledně kriminality mladistvých v souvislosti se sociálním prostředím, ve kterém mladiství žijí. Ve svém výzkumu jsem hledala odpověď na mnou výzkumnou otázku: Jak sociální prostředí, ve kterém mladiství žijí, ovlivňuje jejich kriminální chování? Na tuto otázku jsem vyzkoumala odpověď, že více vlivů může ovlivnit kriminální chování u mladistvého. Jedná se především o rodinu, vrstevníky, školu, bydliště mladistvého a jeho zážitky z psychosociálního vývoje. Přínosy z této práce mohou využít kurátorky pro děti a mládež, které s mladistvými pracují a na základě vyzkoumaných vlivů, mohou kriminální chování u mladistvých podchytit.
Juvenile crime as a serious social problem.
Keywords: Kriminalita; mladiství; sociální prostředí; delikvence; opatření; Crime; juvenile; social environment; delinquency; provisio