Historie tělesné výchovy a sportu v Třešti - Mareš, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce mapuje historii tělesné výchovy a sportu v Třešti od jejích počátků, kdy byla založena jednota Sokol, až po současnost, respektive do roku 2014. Práce je rozdělena na tři historická období, kdy první období je vymezeno roky 1893 až 1945 a zabývá se především Tělovýchovnou jednotou Sokol a Dělnickou tělovýchovou. Druhé období 1945 až 1989 je zaměřeno na vznik a vývoj významných sportovních oddílů a třetí období od roku 1990 do roku 2014 navazuje na předchozí a zabývá se převážně nejvýznamnějšími sportovními oddíly.
The History of Physical Education and Sport in Třešť
Keywords: Třešť; tělesná výchova; historie sportu; tělocvičná jednota; oddíl; Sokol; Třešť; physical education; history of sport; gymnastic club; sport club; Sokol