Seasonal variability in isotopic signature of leaf water and related water compartments. An ecophysiological perspective. - Plavcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Izotopové složení listové vody může být použito při studiu geochemických a biologických procesů, a je proto cennou informací v ekologickém výzkumu a modelování globálních cyklů. Mechanismy, které určují množství různých izotopů v listové vodě nebyly doposud plně pochopeny. Výzkum představený v této magisterské práci měl za cíl popsat variabilitu v izotopovém složení listové vody, která se vyskytuje za přirozených podmínek, a prostudovat faktory, které tuto variabilitu způsobují. Za tímto účelem byly prováděny terénní odběry vzorků, extrakce vody z těchto vzorků a následná analýza obsahu stabilních izotopů. Vzorky byly odebírány na jedné lokalitě během tří po sobě následujících vegetačních sezón. Výsledky práce ukazují, že izotopy kyslíku, spíše než vodíku, mají praktický potenciál pro použití v globálním modelování a podobných aplikacích. Kromě toho izotopová data umožnila další zajímavá ekofyziologická pozorování.
Seasonal variability in isotopic signature of leaf water and related water compartments. An ecophysiological perspective.
Keywords: stabilní izotopy; buk; voda; stable isotopes; beech; water