Péče o umírající v domovech pro seniory - Kovářová, Nicola (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se teoreticky zabývá umírajícími v domovech pro seniory a specifickou péčí o ně. První kapitola práce je věnována stáří, stárnutí a nemocem, které se stářím souvisejí. V další kapitole se věnuji domovům pro seniory, jejich cílové skupině, práci sociálního pracovníka, také práci sociálního pracovníka s umírajícím, práci zdravotních sester a pracovníků přímé obslužné péče a problematice bolesti a tvorbě dekubitů, které brání kvalitní péči o umírající seniory. Důležitou kapitolou, která následuje, se týká komunikace s umírajícími i jejich rodinou, která vyžaduje spoustu empatie a psychické odolnosti pečujícího personálu. Stěžejní kapitolou je poslední kapitola, která pojednává o paliativní péči a porovnává péči o umírající seniory v domovech pro seniory se specializovanými hospicovými zařízeními a případném zavádění prvků paliativní péče do domovů pro seniory.
Care for a dying person in home for the elderly
Keywords: Domov pro seniory; stáří; nemoc; bolest; péče; komunikace; umírání; Home for elderly; old age; pain; disease; care; communication; dying