Literární dílo Josefa Čapka - Koldová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce Literární dílo Josefa Čapka se soustředí na slovesné dílo Josefa Čapka a jeho působení na českou literární kritiku v posledních dvaceti letech. Práce je rozdělena do tří částí. V první části se zabývá průběhem života Josefa Čapka a jeho vlivem na autorovu literární tvorbu. V druhé části, kterou můžeme označit jako teoretickou, práce objasňuje děj i okolnosti vzniku vybraných Čapkových děl a interpretuje základní motivy jeho slovesné tvorby. V třetí části, kterou můžeme naopak označit jako praktickou, práce předkládá a analyzuje vybrané recenze autorových literárních textů z rozmezí let 1989 až 2008 pocházející z tištěných periodik. Na základě uvedených článků práce v závěru shrnuje, jak je Čapkova literární tvorba vnímána současnou českou kritikou a jaká jsou její hlavní specifika.
Literary Work of Josef Čapek
Keywords: Josef Čapek; život a dílo; interpretace; motivy; smysl života; poutník; kritika; recenze; 20. století; česká literatura; Josef Čapek; life and work; interpretation; motifes; sense of life; pilgrim; critique; reviews; 20th century; czech literature