Vliv meziročních rozdílů vybraných meteorologických parametrů na druhové složení porostů Mokrých luk u Třeboně - Francová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce je zhodnotit meziroční rozdíly v druhovém složení vybraných porostů Mokrých Luk ve vztahu k určujícím meteorologickým parametrům. Práce se zabývá studiem a změnami rostlinných společenstev na vybrané části Mokrých Luk u Třeboně. Meziroční rozdíly byly zjištěny pouze v pokryvnosti dominant, ale nikoli ve stálosti druhů. Oproti roku 2006 došlo v roce 2007 ke zvýšení průměrné pokryvnosti chrastice rákosovité (Phalaris arundinacea). Také došlo k dalšímu nárůstu pokryvnosti třtiny šedavé (Calamagrostis canescens), jejíž výskyt na Mokrých Loukách byl omezen povodní v roce 2002. Znovu se objevila na Mokrých Loukách v roce 2006, ale její nárůst byl patrný až v sušším roce 2007. Výsledky ukazují, že společenstvo je poměrně stabilní ve vztahu ke krátkodobým výkyvům počasí.
Effect of inter-annual differences of selected meteorological parameters on species composition of the Wet meadows near Třeboň
Keywords: mokřad; Třeboňsko; fytocenologie; wetland; Třeboňsko phytocoenology