Etika Filóna z Alexandrie - Fuková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá učením Filóna z Alexandrie. První část charakterizuje život Filóna, město Alexandrii v době jeho života a autory, které Filón obdivoval. Dále popisuje charakter jeho děl, jak na to pohlíží jiní autoři a také jeho význam pro pozdější generace. Druhá část se týká ctností všeobecně a jedné z kardinálních ctností - moudrosti. Zmiňuje úryvky z několika Filónových děl, které přímo souvisí s moudrostí a s tím, jak ji Filón chápe. Všechny knihy se shodují v tom, že tato ctnost je velmi důležitá a je to boží dar, kterého bychom si měli vážit. V poslední části nás práce seznamuje s hříchy proti moudrosti, kterých bychom se mohli dopustit. V závěru práce je uvedeno, že důležité je najít ve všem zlatou střední cestu.
ETHICS BY PHILO OF ALEXANDRIA
Keywords: Filón; Alexandrie; etika; filosofie; helénismus; ctnost; moudrost; Mojžíš; alegorie; Bible.; Philo; Alexandria; ethics; philosophy; Hellenism; virtue; wisdom; Moses; allegory; Bible.