Tranzice jako cesta k sebepřijetí - Bílková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou tranzice, a to v oblasti sociální, lékařské i úřední. Zkoumá život trans lidí od jejich prvního uvědomění si své pohlavní identity, přes coming out, hormonální terapii a chirurgické zákroky. Sleduje kritické momenty tranzice a komplikace, ke kterým během ní dochází. Také zkoumá sociálně podmíněné postoje a negativní sociální jevy okolí. Empirická část je zpracována pomocí kvalitativní strategie, hloubkovými rozhovory s lidmi, kteří prošli procesem tranzice. Zkoumá, jak trans lidé prožívají svou tranzici, jak probíhá rozhodování k tranzici, jaká je spokojenost s ní a další. Zaměřuje se také na reakci okolí a na následný vliv na trans osoby.
Transition as a way to self-acceptance
Keywords: transsexualita; transgender; tranzice; genderová identita; pohlavní identita; coming out; transfobie; hormonální terapie; sociální tranzice; úřední tranzice; LGBT+; transsexuality; transgender; transition; gender identity; coming out; transphobia; hor mone therapy; social transition; legal transition; LGBT+