Dlouhodobý hmotný majetek v účetnictví podniku - Křivanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo analyzovat současnou právní úpravu v oblasti účetnictví a daní dlouhodobého hmotného majetku. Současně zhodnotit systém evidence dlouhodobého hmotného majetku a navrhnout případná opatření k nižší administrativní náročnosti spojené s účtováním. V teoretické části byl charakterizován dlouhodobý hmotný majetek, jeho pořízení, oceňování, evidence, odpisování a vyřazení. Daňový pohled na dlouhodobý hmotný majetek byl analyzován v závěru teoretické části. Informace pro praktickou část byly poskytnuty Zemědělským družstvem Třebelovice. Byly vybrány dva druhy dlouhodobého hmotného majetku a byla provedena analýza daňových a účetních odpisů. Byl zjištěn vliv rozdílu mezi daňovými a účetními odpisy na základ daně. V roce 2008 došlo v odpisování zvířat k zásadní změně, ta byla uvedena v praktické části. Během analýzy účetnictví dlouhodobého hmotného majetku byly nalezeny chyby účetního softwaru, a proto byla navržena opatření vedoucí k jeho zlepšení.
Tangible fixed assets in accounting of the company.
Keywords: dlouhodobý hmotný majetek; odpisová politika; účetní software; tangible fixed assets; depreciation policy; accounting software