Hodnocení zdravotních rizik vybraných faktorů pracovního prostředí při výrobě nábytku ve vybraných firmách - Sedláčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
V pracovním prostředí při výrobě nábytku se setkáváme s mnoha rizikovými faktory. Předpokládanými faktory v mé práci při těchto provozech byly hluk, prach, vibrace, fyzická zátěž a pracovní poloha. Jakákoliv práce může mít dopad na zdraví člověka. Dopad může být jak pozitivní, tak negativní, proto je nutné se preventivně zabývat ochranou zdraví pracovníků. Nedílnou součásti této ochrany je hygienický dozor, pro který zaměstnavatelé musí zařadit práce do kategorií. V teoretické části se zaměřuji na upřesnění a podrobné vysvětlení všech pojmů a témat spojených s obsahem mé práce. Dále na hodnocení zdravotních rizik a nemocí s nimi spojených. Jedním z možných využití mé práce je využití pro praxi. Práce by měla pomoci zaměstnavatelům při hodnocení svých provozů, proto bych je ráda seznámila se všemi riziky výroby. Cíli mé práce bylo stanovit rizika pracovního prostředí v provozech dřevovýroby a zhodnotit návrhy na opatření k ochraně zdraví pracovníků v těchto provozech a posoudit, zda jsou realizována v praxi. Cílů jsem se snažila dosáhnout pomocí výzkumných otázek, které zní: Jaké faktory se vyskytují v pracovním prostředí při výrobě nábytku? Jsou faktory správně zařazeny do kategorií? Jsou opatření k ochraně zdraví zaměstnanců realizována? Práce byla provedena jako kvalitativní výzkum především z důvodu lokálního výzkumu a chybí zde tedy statistická reprezentativnost dat. Velkou výhodou byla potřeba otevřenosti výzkumu k novým zjištěním. Práce byla vypracována pomocí sekundární analýzy dat, která čerpá ze studia odborné literatury, zákonů, vyhlášek a protokolů a zjevného a nezúčastněného pozorování. Cíle práce byly splněny, rizika pracovního prostředí v provozech dřevovýroby ve vybraných firmách byly stanoveny a návrhy na opatření k ochraně zdraví pracovníků zhodnoceny. Bylo zjištěno, že očekávané faktory se v provozech dřevovýroby opravdu vyskytují, i když v menší četnosti a také se objevily dva nové faktory, a to chemické látky a zraková zátěž. Dalším zjištěním bylo, že návrhy na opatření k ochraně zdraví pracovníků jsou kvalitně zpracované a realizované v praxi.
Health risk assessment of selected workplace factors in furniture manufacturing in various firms
Keywords: pracovní prostředí; rizikové faktory; dřevovýroba; kategorizace prací; preventivní opatření k ochraně zdraví; work environment; risk factors; woodworking; work categorization; preventive health measures